Siirry pääsisältöön

Malttia Espoon terveysasemien ulkoistamiseen

Lauantaina HS uutisoi, että Espoon terveystoimen virkamiesjohto suunnittelee ulkoistavansa kaksi uutta terveysasemaa. Sosiaali- ja terveyslautakunnassa asiasta ilmeisesti tehdään jotain päätöksiä ensi torstaina.

Uutista lukiessani tuli lievästi sanottuna kusetettu olo. Olin viime valtuustokauden Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Koko lautakuntakauden kärsimme lääkäripulasta, varsinkin asuinalueeni Espoon keskuksen teveysaseman toimintaa ei saatu kuntoon, vaikka toimintaa kehitettiin jatkuvasti. Jonot olivat jatkuvasti pitkiä. Jossain vaiheessa virkamiehet toivat esityksen, jossa osa Espoon keskuksen Samaria-terveysaseman piiriin kuuluvista asukkaista ehdotettiin ulkoistamiskokeilun kohteeksi. Niin, asukkaita ei ulkoistettu, mutta noin 12 000 hengen ryhmän terveysasemapalvelut ehdotettiin annettavaksi ulkopuolisen toimijan hoidettavaksi.

Kirjoitin asiasta aika monta kertaa blogissani, näin esimerkiksi vuosi sitten

Kyseessä oli kokeilu, jossa ulkoistetun terveysaseman toimintaa päätettiin vertailla Kivenlahden terveysaseman verrokkiterveysasemaan. Kummankin piti saada saman verran asukaskohtaista rahaa palveluluiden tuottamiseen. Koska Espoon keskuksen terveysaseman toiminta kaipasi toden teolla parannusta ja pikaisesti, kannatin kokeilu-ulkoistamista.

Espoon ulkoistettu terveysasema on toiminut hyvin. Viiden kuukauden kokemukset ovat olleet hyviä, sen olen itsekin kuullut asukkailta. Asiakastyytyväisyysmittarit ovat käsittääkseni olleet hyviä, kokeilu vaikuttaa VIIDEN kuukauden jälkeen onnistuneelta. Ulkoistettu lääkäriasema on onnistunut rekrytoimaan kokenutta porukkaa ja tekee varmasti jotain myös uudella tavalla, koska toiminta pelaa hyvin.

Kun kokeilusta päätettiin, päätettiin myös tehdä tutkimusta, vertailla ulkoistettua Oma lääkäri-asemaa ja Kivenlahden terveysasemaa. Naivisti ajattelin, että nyt saamme Suomessa ainutlaatuisen tutkimuksen siitä miten ulkoistettu ja kaupungin terveysasema toimivat ja missä syntyy eroja ja miksi? Siis kunnon tieteellistä tutkimusta, eikä mitään exel-kyhäelmiä. Käsittääkseni lautakunnassa ei ole puhuttu tai kuultu mitään tutkimuksesta. Se on taidettu unohtaa sen sileän tien.

Nyt siis virkamiehet tullevat ehdottamaan kahden uuden terveysaseman ulkoistamista. Tuntuu, että virkamiesjohdossa on heitetty pyyhe kehään oman toiminnan kehittämisen ja uusien lääkäreiden rekrytoimisen suhteen, ja on valittu helpoin tie: ulkoistukset. Kun kerta Oma lääkäri-asema toimii nin hyvin.

Virkamiehet (ja espoolaiset kokoomuslaiset) perustelevat terveysasemien ulkoistamista sillä, että kuntalaiselle on ihan sama kuka palvelut tuottaa. Tämä voi olla totta, nyt alkaa olla kyse jo isommasta asiasta, sillä toteutuessaan kahden ja puolen terveysaseman ulkoistus alkaa olla jo sen verran merkittävä, että toiminnan palauttaminen kaupungin omaksi toiminnaksi on todella vaikeaa. Veikkaisin että mahdotonta.Poliitikkojen täytyy miettiä tätä tehdessään ulkoistamispäätöksiä, kun kerran virkamiehillä ei näytä olevan tähän halua.

On käsittämätöntä, että ulkoistusprosessi halutaan ajaa eteenpäin näin kovalla vauhdilla. Kolmen vuoden kokeilun sijasta, nyt luotetaan viiden kuukauden kokemuksiin, unohtaen täysin ne keskustelut jo lautakunnassa käytiin viime valtuustokaudella kokeiluun lähtiessä.

Täytyy todella toivoa, että Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenet miettivät hartaasti kuka kaupungin terveysasemien toiminnasta oikein päättää: virkamiehet vai lautakunnan jäsenet? Ja mikä päätös on todella kuntalaisten kannalta hyvä - pitkällä aikavälillä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v