Siirry pääsisältöön

Yhden totuuden itsenäinen Suomi


Huomenna Suomi täyttää 95-vuotta. Juhlimme itsenäisen kansan valtion olemassa oloa. Arvokasta asiaa. Muistelemme Suomen itsenäisyyden syntymähetkiä, sitä kuinka Venäjän vallan alaisesta suur-ruhtinaskunnasta kehittyi itsenäinen valtio.  Repivän sisällissodan jälkeen demokratia kehittyi, hetkellisten taka-askelten jälkeen.  Kieliriitojen jälkeen kahden kotimaisen kielen asema vakiintui, vähemmistökielelle turvattiin kansainvälisesti arvostettu asema. 

Maailmanpolitiikka kiristyi, tuli sota ja suomalaiset sotivat veli venäläisiä ja saksalaisia vastaan. Naiset ja lapset joutuivat venymään äärimmäisissä olosuhteissa. Tuhansia lapsia lähetettiin sotalapsiksi Ruotsiin, mikä koitui monelle traumaattiseksi kokemukseksi.  Sodan jälkeen koko valtion olemassa olo oli uhattuna, mutta kansanvalta voitti ja Suomikin pääsi sodan jälkeiseen yleismaailmalliseen kehitykseen mukaan. Maalta muutettiin kaupunkeihin ja osa kansalaisista muutti Ruotsiin paremman leivän perässä.  Hyvinvointivaltion kehittäminen aloitettiin, koko maahan tuli peruskoulu.  Olimme pohjolan Japani, mutta laman tullessa putosimme tuolilta. Nokia tuli, muttei mennyt, ja nyt olemme taas epävarmoissa tunnelmissa.

Mutta me emme tätä Suomea juhli. Tai juhlimme, mutta keskitymme täysin noin kuuden vuoden periodiin omassa historiassamme. Olemme talvi- ja jatkosodan (+ Lapin sodan) vankeja. Sotahistoria on taas kerran kokenut uusrenessanssin, kansa on taistellut iltapäivälehdissä jo pidemmän aikaan. Hylsyt vain lentävät erilaisten sotakokemusten valossa.

Veteraanit ansaitsevat kunnioituksensa, mutta sitä ansaitsevat myös monet muut ihmiset 75-vuotisen itsenäisyytemme aikana. Sen ansaitsevat ne monet äidit ja isät, jotka ovat kasvattaneet perheensä paremman elämän toivossa. Sen ansaitsevat ne monet merkittävät poliitikot, jotka ovat vieneet maatamme eteenpäin menneinä vuosikymmeninä. Sen ansaitsevat ne kulttuurin ja liikunnan suomalaiset tähdet, jotka antaneet suomalaisille hienoja hetkiä koko 75-vuotisen itsenäisyyden aikana.

Kun huomenna katsomme linnan juhlien haastattelua, kuulemme jokaisen haastateltavat kiittävän veteraaneita. Yllättäisivät ja jättäisivät sotahistoriahypetyksen sikseen. Joskus on hyvä jo vähän unohtaa ja keskittyä muihinkin asioihin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane