perjantaina, joulukuuta 21, 2012

Vuoden loppu - uuden alku?

Viime viikolla päätettiin miestäni aika merkittävän kokeilun aloittamisesta Espoossa. Espoon kaupunki valitsi (sosiaali- ja terveyspalvelujohtaja valitsi, lautakunnalla ei ollut Espoon kaupungin johtosäännön mukaan päätösvaltaa tässä asiassa) Mediverkko Yhtymä Oy:n ja Mediverkko Terveyspalvelut Oy:n yhteistyökumppaniksi kolmivuotiseen kokeiluun, jossa yksityinen yritys tuottaa terveysasemapalveluja samoin periaattein kuin kaupungin oma terveysasema. Kokeilun aikana selvitetään, voidaanko näin parantaa asiakaspalvelua ja tehdä terveysasemalla työskentelystä houkuttelevampaa. Kaiken taustalla on ollut se tosiasia, ettemme ole saaneet Samarian terveysasemaa toimivaksi neljän vuoden aikana. Lääkäreitä ei vain tunnu löytyvän riittävästi.

Kivenlahden terveysasema toimii verrokkiterveysasemana ja näitä kahta terveysasemaa verrataa keskenään.


Uusi terveysasema aloittaa luultavimmin Espoontorilla toukokuussa 2013 ja palvelee postinumeroalueen 02760 asukkaita. Olen kirjoittanut tästä jo aiemmin 

Tulevaisuuden kannalta kokeilu on merkittävä. Ensimmäistä kertaa yksityinen toimija hoitaa pienen osan Espoon terveysasemapalveluista. Nyt saamme toivottavasti relevanttia tietoa siitä, miten yksityinen toimija toimii suhteessa kaupungin omaan terveysasemaan, sillä asukaspohjaltaan nämä kaksi terveysasemaa ovat hyvin lähellä toisiaan.  

Tällä kokeilulla voi olla todella merkittäviä vaikutuksia suomalaisessa terveydenhuollossa. Joko yksityinen toimija osoittautuu kaupungin omaa terveysasemaa tehokkaammaksi, tehottomammaksi tai samatehoiseksi. Tuloksia emme vielä tiedä, mutta on varmaa, että niitä seurataan tarkalla silmällä niin oikealla kuin vasemmalla.

Kiitos kaikille kuluneesta vuodesta ja hyvää uutta vuotta! Ensi vuonna blogataan enemmän kuin koskaan..

Ei kommentteja: