tiistaina, lokakuuta 27, 2009

Uikkarit jalasta vai ei?

Suomen muuttuessa vähä vähältä monikulttuurisemmaksi yhteiskunnaksi tapahtuu väistämättä törmäyksiä. Kenen ehdoilla asiat pitää tehdä? Noudatetaanko vanhaa ”hyvää” tapaa vai joustetaanko?

Esimerkki arjesta. Käyn säännöllisesti uimassa lasteni kanssa Keski-Espoon uimahallissa. Olen kiinnittänyt huomiota siihen, että osa maahanmuuttajataustaisista uimahallista kävijöistä ei sitten millään ole pesutiloissa tai saunassa ilman uimahousuja. Aasialaistaustaiset ovat kelteisillään siinä missä minäkin, osa islaminuskoisista (oletan heidän olevan islaminuskoisia) pitää simmarit jalassa niin saunassa kuin pesuhuoneessa. Vaikka ohjeet toteavat toisin.

Pikaisella nettisurffauksella huomasin, että alastomuus ei ole ihan helppoa osalle islaminuskoisista. Kysyin tästä yhdeltä Iranista muuttaneelta mieheltä. Hän totesi, että alastomuus on hankala asia joillekin islaminuskoisille. Hänelle itselleen se ei ole ongelma muuten kuin tiettyjen tuttujen kanssa uidessa. Tällöin he käyttävät kietaistavaa pyydettä peittämään strategiset paikat.

Miten tähän asiaan pitäisi suhtautua? Uskon, että osaa uimahalleissa käyvistä poikkeava käyttäytyminen ärsyttää. Kaikkien pitäisi olla munasillaan, säännöt ovat sääntöjä. Osalle on varmaan ihan sama. Mutta eikö kaikilta pitäisi vaatia samanlaista käytöstä uskonnosta ja rodusta piittaamatta? Vai pitäisikö uimahousut kieltää, mutta sallia jonkinlaiset kietaisupyyhkeet.

Olen periaatteessa sitä mieltä, että maassa maan tavalla, mutta onko se kanta liian ehdoton? Mitenkähän Ruotsissa menetellään? Heillä kun on kokemusta tästä monikulttuurisuudesta vähän meitä pidempään.

5 kommenttia:

Petri Mustakallio kirjoitti...

Ilman muuta saunaan munasillaan. Pohdintasi kirvoitti minuakin kirjoittamaan bloggauksen tästä aiheesta.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan ajankohtaisen ja yleisen asian otit esille. Olisihan se mukavaa ja myös toivottavaa, että ohjeita ja sääntöjä noudatettaisiin kulttuuritaustoista riippumatta. Tosin käsitteenä monikulttuurisuus on kielessämme aika uusi, mutta vieraiden kulttuurien edustajia on keskuudessamme kyllä ollut jo pidemmän aikaa. Esimerkkinä voisi mainita sivistyneistöä 1800-luvulla edustaneet ruotsin- ja venäjänkieliset.

Anonyymi kirjoitti...

Eihän siellä alasti tarvitse olla. Riittää ettei ole jalassa uikkarit joilla menee altaaseen.
Oleelista ei ole munat vaan veden puhtaus.

Antti Aarnio kirjoitti...

Mutta kun nyt tilanne on erilainen, "kulttuurien törmäyksen aiheuttaa uskontokäsitys. Ennen me ollaan oltu pääosin kristinuskoisia, nyt uskontosuuntia on enemmän. Se tekee asian mutkikkaammaksi. Tämä näkyy kouluissa, uimahalleisssa ja vähän jo työelämässäkin.

1800-luvulla vieraskielinen sivistyneistö (muut kuin ruotsinkieliset) ei kyllä liikkunut tavallisen rahvaan parissa, joten nyt tilanne on vähän erilainen.

Mutta yhä: miten Ruotsissa menetellään..

Anonyymi kirjoitti...

Tekisi mieli sanoa, että ruotsissa ei ole uimahalleissa saunoja (mutta eihän se ihan niin mene). ;-) Toisena kevennyskommenttina voisi sanoa, että sehän on hyvä ettei tarvitse häiriintyä toisten munista! ;-)

En muista koskaan Ruotsissa asuessani törmänneeni tähän ongelmaan.

Ehkä näissä monikulttuurisuusasioissa on tärkeintä yrittää suhtautua pragmaattisesti asioihin, sillä periaatteellisella tasolla asiat muuttuvat valtavan monimutkaisiksi ja ongelmallisiksi. Tämän mukaisesti tulee ennemminkin viitata sääntöihin ja lakeihin "as such" yhteisesti päätettyinä, tyyliin laki on laki, kuin alkaa keskustelemaan niiden oikeellisuudesta.

Mutta tuo uimahousujen pitäminen saunassa on kyllä aika pieni ongelma kaikenkaikkiaan. Mieluummin peflettipakko uimahallien saunoihin!

terv. Mika Helander