Siirry pääsisältöön

Vastuullisen politiikan vaikeus

Tiistai-iltana sosiaali- ja terveyslautakunta piti iltakoulua terveyspalveluista ja vanhustenhuollosta. Ilta oi hyvin kaksijakoinen: terveyspalveluiden suunnitelmat vaikuttavat hyviltä, mutta vanhustenhuollon esittelyn jälkeen koko paikalla ollut yleisö oli kyllä lievästi sanottuna hämmentynyt ja järkyttynytkin.

Vanhusten palvelujen tulosyksiköllä on todella vaikeuksia pysyä budjetissaan tänä vuonna. Kun samaan aikaan joudutaan toteuttamaan säästöjä, vanhustenpalvelut ovat todella lirissä. Ylitysennuste on 7,9 milj. €. Virkamiehiä tästä on turha syyttää, arvostan espoolaisten virkamiesten osaamista.

Koska ylitysennusteet ovat niin korkeat, virkamiehet ovat alkaneet etsiä talouden lisätasapainotustoimenpiteitä vanhusten palveluissa. Minusta, ja arvioni mukaan valtaosasta lautakunnan jäsenistä, ne tuntuvat liian kovilta.

Kotihoidon osalta suunnitellaan kotihoidon asiakkaiden määrän vähentämistä, omaishoidon tuen ja kuljetuspalveluiden toimintaohjeiden kiristämistä eli suomeksi sanottuna sitä, että avustuksia jaetaan vähemmän. Lisäksi asiakasmaksuja tarkistetaan.

Ei käy! Menkööt vanhustenhuollon budjetti ylitse, mutta en suostu leikkaamaan näitä avustuksia.

Espoo maksaa tällä hetkellä HUS:lle suuria ylikäyttömaksuja, sen takia, että erikoissairaanhoidosta kotiutuvia potilaita ei pystytä siirtämään tarpeeksi nopeasti Espoon kaupungin perusterveydenhuollon pitkäaikaishoidon yksikköihin. Meillä ei ole tarpeeksi laitospaikkoja pitkäaikaishoidoissa. HUS:lle maksettavat ylikäyttömaksut ovat tällä hetkellä 3,3 milj.€! Järkyttävän iso summa! Jo tämän takia ei ole mitään järkeä siinä, että Haukikoti tai Ruusukoti lopetetaan. Ymmärrän sen, että pyritään toimimaan isommissa yksiköissä, jotta palveluita voidaan paremmin keskittää ja ne pystytään tuottamaan halvemmalla. Mutta tässä tilanteessa, jossa meidän hoitoketju ei toimi erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välissä, koska pitkäaikaishoidon paikkoja ei ole tarpeeksi, yhdenkin paikan lopettaminen ei ole järkevää.

Nyt pitäisi Espoon poliittisten puolueiden neuvotella ja sopia siitä miten vanhustenhuollon palveluiden kanssa menetellään. On ihan turha mennä virkamiesten selän taakse, sillä rahojen määrästä päättävän politiikot. Kokoomuslaiset, ottakaapa isoimpana puolueena aloite!

Otsikkoni viittaa Karakallion eskaripäätökseen,. Karakalliossa ei ollut tarpeeksi tilaa kaikille eskarilaisille, joten hieman yli kymmenelle eskarilaiselle aiottiin järjestää kuljetus Leppävaaraan, muutaman kilometrin päähän. Osa vanhemmista halusi tilat lähempää ja etsi itse aktiivisesti tiloja lähialueelta. Tämä ratkaisu oli kuitenkin kalliimpi kuin virkamiesten esittämä kuljetusratkaisu. Kun lautakunnassa äänestimme asiasta, äänestin virkamiesten esityksen mukaisesti. Ihan sen takia, että ajattelin, että ratkaisu ei vaikuta kohtuuttomalta lasten ja vanhempien kannalta. Lisäksi ajattelin, että ei voi olla oikein, jos leikkaamme vanhustenpalveluista, mutta samalla lisäämme kustannuksia toisaalla erityisratkaisuilla.

Eilisen illan jälkeen tiedän äänestäneeni oikein ja vastuullisesti.

Kommentit

Linjakkaasti äänestetty. Minusta poliittisten päättäjien tärkein tehtävä on tehdä valintoja (hyvien asioiden välillä). Parhaimpinakaan aikoina rahat eivät riitä kaikkeen hyvään ja kauniiseen.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane