Siirry pääsisältöön

Vakava paikka - Espoossakin

Viime viikko oli minun poliittinen härkäviikkoni. Maanantai-iltana riensin taas valtuustoon yövuoroon noin klo 20.30, kokous kesti vartin yli yhteentoista. Äänesteltiin kaavoista ja puhuttiin Espoonkruunusta. Itse asiassa Espoonkruunukeskustelu oli hyödyksi, sillä kaupunginhallituksen konsernijaosto otti kruunun hallinnon valmistelussa aikalisän. Tähän varmasti vaikutti niin valtuustossa käyty keskustelu kuin valtuuston hyväksymä valtuustokysymyksen vastaukseen liittynyt toive. Ääntä Espoonkruunuasiassa piti erityisesti vasemmisto: demarit ja vasemmistoliitto.

Keskiviikkona oli sosiaali- ja terveyslautakunnan alaisen yksilöjaoston kokous. Kokous meni jouhevasti ja ensimmäinen äänestyspäätöskin tehtiin. Tämä jaosto käsittelee kuntalaisten valitusasioita ja vaikuttaa sangen mielenkiintoiselta.

Torstaina oli sitten ensimmäinen sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous. Listalla
ei sinällään ollut mitään kovin suuria asioita. Korotimme kehitysvammaisten asiakasmaksuja kahdeksan prosenttia, mikä tuntuu epäoikeudenmukaiselta, mutta näin lautakunta kuitenkin päätti ilman äänestyksiä. Minua asiakasmaksujen nosto kyllä henkilökohtaisesti kirpaisi, mutta en esittänyt kokouksessa eriävää mielipidettä asiasta. Joten olen päätöksen takana siinä missä muutkin.

Tänä keväänä käydään Espoossakin tiukkaa keskustelua Espoon kaupungin taloudellisesta tilanteesta. Kaupunginhallitus käsittelee tänään 2.3 kaupunginjohtajan esitystä, jonka mukaan vuoden 2009 talousarvioon esitetään 2,5 %:n säästöjä. Sosiaali- ja terveystoimen osuus kuluvan vuoden säästöehdotuksista on 15,5 miljoonaa euroa, mikä on 2,1 prosenttia toimialan menoista. Se on iso summa se.

Palvelutaso heikkenee varmasti, jos kaupunginjohtajan esitys sellaisenaan toteutuu. Kaupunginhallitus jättää asian kuitenkin pöydälle tänään, jonka jälkeen poliittiset ryhmät keskustelevat tarvittavista toimenpiteistä.

Millainen on Espoon demarien linja? Siihen palaan...

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Tosi Vihreä

Innokkaat blogilukijani kommentoivat taannoin, että kirjoita välillä niistä remonttiprojekteista, kun polittisia juttuja ei jaksa lukea. Mitä? Eikö kaikkia ihmisiä kiinnosta mitä Espoon sos. ja terveyslautakunta päättää? Ymmärrän yskän ja pyrin parantamaan tapani. Olen päättänyt, että yritän jotenkin raportoida mitä lautakunnassa tapahtuu, että jokin innokas kuntalainen voisi halutessaan lukea lautakunnan asioista tai ottaa yhteyttä. En aio sitä lopettaa, vaan jatkan katkeraan (?) loppuun saakka. Yritän omalta osaltani vaikuttaa siihen, että politiikka olisi avointa. Kaunopuheisuus sivuun ja asiaan. Remonttiasioista on tosiaan tullut kirjoitettua aiottua vähemmän. Se ei meinaa sitä, etten olisi mitään tehnyt, sillä pientä projektia on totta kai ollut meneillään. Toukokuussa kyllästyin pienen vajaan 20 neliön nurmikkoon takapihallamme. Olin sitä kolme vuotta yrittänyt kasvattaa, aika huonolla menestyksellä. Kärsimättömyyttäni en aikoinaan tehnyt tarpeeksi huolellista työtä. Kuulostane