Siirry pääsisältöön

Siistejä lähiöitä

Olen viime viikkoina jakanut mainoksia pääasiassa Espoon keskuksen alueelle. On tullut nähtyä monenmoista kerrostaloa. Osa taloista on viihtyisiä ja hyvin hoidettuja, osa taas kaipaisi selkeästi korjausta ja kunnostusta. Taloyhtiöt, vuokra-taloyhtiöitä unohtamatta, ovat kovien haasteiden edessä, kun korjausinvestoinnit painavat päälle.

Pitäisikö Espoon kaupungin tukea enemmän lähiöiden korjausrakentamista? Nyt korjausavustusta saa valtion varoista lähinnä esteettömyyttä parantaviin hankkeisiin, tärkeisiin hankkeisiin toki, mutta tavanomaisiin perusparannuksiin tukea ei liiemmin tule. Toisaalta, onko oikein, että asunto-osakeyhtiöitä tuetaan yhteisistä verovaroista?

Kaupungin tukea tulisi osoittaa enemmän ympäristön viihtyisyyden parantamiseen. Esimerkiksi Suvelassa roskien määrä on silmiinpistävää. Lähiöissä, joissa ihmisten määrä on huomattava, pitäisi siisteyteen kiinnittää entistä enemmän huomiota. Lisää roskakoreja, tehostettua roskienkeräämistä kaupungin taholta ja enemmän valistusta asukkaille. Pitäisikö aloittaa stop roskaamiselle kampanja Suvelassa tai jossain muussa lähiössä?

Siisti ympäristö nostaa aina alueen arvoa – rahallista ja laadullista. Vastuu ympäristön siisteydestä on myös asukkailla ja taloyhtiöillä. Jos kaupunki näyttäisi esimerkkiä pitämällä kadut tiptop kunnossa, se voisi motivoida myös taloyhtiöitä huolehtimaan piha-alueista entistä paremmin. Vuokra-asuntotaloissa haasteet ovat suuremmat, koska asukasvaihtuvuus lienee suurempaa kuin omistusyhtiöissä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v