perjantaina, lokakuuta 24, 2008

Siistejä lähiöitä

Olen viime viikkoina jakanut mainoksia pääasiassa Espoon keskuksen alueelle. On tullut nähtyä monenmoista kerrostaloa. Osa taloista on viihtyisiä ja hyvin hoidettuja, osa taas kaipaisi selkeästi korjausta ja kunnostusta. Taloyhtiöt, vuokra-taloyhtiöitä unohtamatta, ovat kovien haasteiden edessä, kun korjausinvestoinnit painavat päälle.

Pitäisikö Espoon kaupungin tukea enemmän lähiöiden korjausrakentamista? Nyt korjausavustusta saa valtion varoista lähinnä esteettömyyttä parantaviin hankkeisiin, tärkeisiin hankkeisiin toki, mutta tavanomaisiin perusparannuksiin tukea ei liiemmin tule. Toisaalta, onko oikein, että asunto-osakeyhtiöitä tuetaan yhteisistä verovaroista?

Kaupungin tukea tulisi osoittaa enemmän ympäristön viihtyisyyden parantamiseen. Esimerkiksi Suvelassa roskien määrä on silmiinpistävää. Lähiöissä, joissa ihmisten määrä on huomattava, pitäisi siisteyteen kiinnittää entistä enemmän huomiota. Lisää roskakoreja, tehostettua roskienkeräämistä kaupungin taholta ja enemmän valistusta asukkaille. Pitäisikö aloittaa stop roskaamiselle kampanja Suvelassa tai jossain muussa lähiössä?

Siisti ympäristö nostaa aina alueen arvoa – rahallista ja laadullista. Vastuu ympäristön siisteydestä on myös asukkailla ja taloyhtiöillä. Jos kaupunki näyttäisi esimerkkiä pitämällä kadut tiptop kunnossa, se voisi motivoida myös taloyhtiöitä huolehtimaan piha-alueista entistä paremmin. Vuokra-asuntotaloissa haasteet ovat suuremmat, koska asukasvaihtuvuus lienee suurempaa kuin omistusyhtiöissä.

Ei kommentteja: