maanantaina, helmikuuta 11, 2008

Potilaan kertomaa

Perjantaina kotiuduin sairaalasta. Olkapäätä koristaa 10-15 cm pitkä leikkaushaava, käsi on kantositeessä ja solisluun päässä on jonkinlainen metallikoukku, joka pitää solisluun kuopassaan. Kipuja on välillä, mutta hankalinta on nukkuminen. Asennon, jossa olkapäähän ei sattuisi tai käsi ei puutuisi, löytäminen on mahdotonta. Turhauttavaa.

Erityisen turhauttavaa on se, että loukkasin olkapääni vastustajan selkääntaklauksen/poikittaisen mailan johdosta harrastekiekkosarjassa. Olisko sittenkin pitänyt kaartaa toiseen suuntaan tai varautua taklaukseen (sarjassa, jossa ei saa taklata)? Näyttää vielä kaiken lisäksi siltä, että vamman aiheuttanut pelaaja jää lähes ilman rangaistusta. Jos olisin jäänyt jäälle makaamaan, niin tilanne voisi olla toinen.

Sairaalassa ollessa tai ylipäätänsä kipua tuntiessa huomaa, kuinka kaikki toisarvoiset asiat (politiikka, Sunankaaren jatko, remontit) häipyvät taustalle. Voi vain kuvitella, kuinka pysyvästi sairaat ihmiset menettävät mielenkiintonsa puolueiden puheenjohtajavaihdoksiin, tehtaiden lopettamisiin tai vastaaviin ajan ilmiöihin, taistellessaan sairautensa kanssa. Sama koskee kyllä varmasti sellaisia ihmisiäkin, joiden jokapäiväinen elämä on ainaista taistelua työttömyyden, köyhyyden tai jonkin muun syyn takia. Enpä osaa keksiä siihen ratkaisua!

Muutamia huomioita potilaan näkökulmasta:
- Miksi potilaan pitää täyttää sen seitsemän lomaketta ollessaan sairaalassa? Tai oikeastaan, miksi niitä ei voi täyttää sylissä olevalla kannettavalla. Kun esimerkiksi minulta tiedusteltiin nukutukseen liittyviä asioita, sairaanhoitajan antaman lomakkeen olisi voinut täyttää hyvin suoraan koneella, jolloin tiedot olisivat olleet suoraan lääkärin nähtävissä. Näin olisi vältytty turhilta lomakkeilta.
- Kun viimeksi olin Jorvissa vaimon synnytystä "seuraamassa", käytössä oli sähköinen potilaskertomus. Nyt käytössä olivat perinteiset vihkot. Miksi on otettu takapakkia?
- Jorvin päivystys. Minä pääsin nopeasti hoitoon, mutta odotustilat ovat kyllä surkeat. Jos päivystys laajenee, myös odotustilojen pitäisi laajentua?
- Seurataanko päivystyksessä potilasvirtoja? Pitäisi tehdä jokin seurantatutkimus, jossa seurattaisiin potilaiden kulkua. Mihin aikaan hän astui sisään? Mihin aikaan pääsi vastaanottotiskille? Mihin aikaan tapasi hoitajan/lääkärin? mihin aikaan poistui? jne
- Tuli makoiltua kuusi tuntia kirurgisen osaston käytävällä leikkausta odotellessa. Ei siinä mitään, kun ei joka viikko joudu makoileen. Samalla seurasin vähän henkilökunnan toimintaa. Ei siellä sairaalassa kyllä kaikilla ole niin kiire kuin annetaan ymmärtää. Mutta näinhän se on kaikissa työpaikoissa.

nyt käsi väsähtää. Kenestä demarien puheenjohtaja? Katsotaan rauhassa, mutta taitaa se olla naisen aika.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä on hyvin true.I menetin painoa juuri tehnyt muutoksia ruokaa, kun kaikki kasvissyöjä ja alhainen carb Tämä auttoi minua paljon ja ehdotan kaikille