Siirry pääsisältöön

Taas kerran

Olemme viimeisen puolentoista viikon aikana ehostaneet kylpyhuonettamme. Ensiksi lakkasimme tummuneen paneelikattomme vaaleaksi. Tulos oli mielestäni aika hyvä. Lakkaaminen sujui pelättyä paremmin ja työ oli helpompaa suorittaa tarpeeksi leveällä pensselillä. Eli jos suunnittelet katon lakkausta, hanki pensseli, joka ylittää paneelin reunat.
Olimme aikeissa vaihtaa saunan ovemme uuteen lasiseen, mutta päätimme kokeilla sen lakkaamista. Kuultolakkaus ei ollut hyvän näköinen, joten uusi idea pölähti päähäni. Hiotaan ovi, öljytään ja vahataan se. Tuumasta toimeen ja lakan hiomiseen. Hiomakoneella jurruttaessa tuli mieleeni, että olisin voinut jättää lakkauksen tekemättäkin..

Ovi hiottiin kuitenkin aika vähällä vaivalla ja käsittelin sen sitten vanhan ajan puunkuullotusöljyllä ja sitten vahasin sen Osmo Colorin läpikuultavalla puuvahalla (männyn sävyisellä). Minulla sattui olemaan aineet jo entuudestaan, joten tästä toimenpiteestä ei tullut lisäkustannuksia. Tulos oli minusta hyvä. Poistin lisäksi ovesta vanhan rypyläpintaisen lasin ja ostin uuden kirkkaan lasin tilalle. Nyt ovi näyttää modernimmalta kuin vanha 80-luvun saunan ovi. Listat puuttuvat oven saunanpuoleiselta osalta, mutta ehtiihän tässä…

Sen jälkeen siirryimme kaappeihin. Lisäsimme seinille kolme kaappia (Ikean malleja) ja poistimme yhden vanhan itse tekemäni kaappi-tekeleen. Pesukoneen päälle tasoksi hommasimme tammipuisen tason, jonka öljysimme edellä mainitulla öljyllä. Massiivipuiset tasot kannattaa ostaa Helsingin Metalli- ja Raudasta Tattarisuolta. Ne ovat siellä paljon halvempia kuin muualla. Muuten työ sujui hyvin, mutta yksi ylimääräinen reikä tuli porattua kaapin oveen vetimiä laitettaessa. Se pitää jotenkin paikata.

Vaihdoimme myös altaan ja hanan. Tarkoitus oli myös vaihtaa allaskaappi ovineen, mutta kun otin vanhan altaan pois, totesin uuden kaapin asentamisen vaativan aika moista sahausta. Vesiputkille olisi pitänyt raivata melkoisesti tilaa uudessa kaapissa. Ikean-kaapit ovat muuten hyviä, mutta ne eivät ole kovin hyvää lastulevyä, ja niitä ei ole mukava sahata, koska ne vähän repeytyvät. Päätin siis säilyttää vanhan kaapin, mutta madaltaa ja kaventaa sitä hieman sahaamalla. Vanha kaappi oli turvan syvä ja vei liikaa tilaa, joten kapeampi kaappi sopisi tilaamme paremmin. Sahaus ilman sirkkeliä onnistui hyvin ja sain asennettua kaapin, uuden malja-altaan sekä tason että hanan kohtuu helposti. Mitä nyt piti vähän putkia pidentää, mutta sehän menee jo rutiinilla.

Tämä remonttityö on sujunut kohtuu tressittömästi. Olen tehnyt sitä vähän aikaa kerrallaan lasten mentyä nukkumaan. Eilen illalla kaikki näytti sujuvan kuin tanssi. Olin asentamassa ovia allaskaappiin. Ensin saranoille poratut reiät eivät olleetkaan oikeissa kohdissa, vaikka olin käyttänyt sapluunaa avuksi. Siitä selvisin kuitenkin aika helpolla. Illan tähtihetki koitti kun aloin asentamaan ovia paikoilleen. Ne olivat liian leveät alakaappiin. Jostain ihmeellisestä syystä vanha alakaappi oli uutta alakaappia (jo kauppaan takaisin palautettua) viisi senttiä kapeampi. Voi sitä itkua ja hammasten kiristystä, kun tämä selvisi.
Otsikko taas kerran tulee siitä, että vastaavanlaiset virheet ovat minulle arkipäivää. En tiedä onko geeneissäni jotain vikaa, mutta jotenkin mittaus-asioiden kanssa on hankalaa. En ole ollut tarkkana kuin porkkana.

Mikä siis ratkaisuksi? Repiäkö vanha kaappi sittenkin pois ja uusi tilalle, jotta ovet olisivat oikean kokoiset. Ei varmasti, siinä menisi hermot. Tarkoitukseni on paksuntaa kaapin seinää, jotta oven saa asennettua paikoilleen siististi. Olen luottavaisin mielin – toistaiseksi.
Matkani kohti kirvesmiestä jatkuu

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v