Siirry pääsisältöön

Oulun kaipuu?

Edellisessä viestissäni valittelin Espoon olevan autokaupunki. Onhan se, mutta Oulu se vasta autokaupunki on. Siellä julkisen liikenteen vuorot ovat sen verran harvoja, että niitä käyttämällä on hankala ehtiä paikasta toiseen kohtuu ajassa. Siksi töihin, kauppaan ja harrastuksiin ajellaan autolla. Mikäs on ajaessa, kun ruuhkia ei ole. Samalla tulee lisää saasteita, enkä pääse tulevina vuosina hiihtämään Oulussa käydessäni, kun ilmasto lämpenee. Vähän kärjistetäen. Oululaiset ovat kyllä kovia polkemaan pyörällä, joten se olkoon heille plussaksi.

Pointtini on se, että autoilun haittapuolia ei ehkä itse huomaa oikeastaan muuallla kuin isoimmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla jokainen autoilija tajuaa ruuhkissa jonotellessaan, että jokin mättää ja että nämä pakokaasut eivät voi olla hyväksi ympäristölle. Siellä missä ruuhkia ei ole, voi ajella rauhassa ilman ruuhkia ja kukapa silloin ilmastoa ajattelee. Eihän minulla maan matosella ole mitään todellista tekemistä ilmastomuutoksen kanssa! Se on se teollisuus ja ne kiinalaiset jotka saastuttaa, en minä.

Jos palataan taas saarnaamisesta otsikon mukaiseen aiheeseen. Tuli Oulussa käydessäni pohdittua, että millaista olisi asua Oulussa. Mitenkähän sitä siellä viihtyisi? Olen asunut Oulussa yli 20 vuotta, mutta en koskaan omassa asunnossa. Miltähän tuntuisi asua siellä perheen kanssa? Ostaisi omakotitalon (vanhan, kyllä ne uudemmat maksaa sielläkin liikaan meidän tuloille), polkisi pyörällä töihin ja kävisi Kärppä-peleissä. Alkaisikohan Oulu kuitenkin sitten ärsyttää? Olen ollut kuitenkin poissa jo melkein 12 vuotta ja kaupunki on muuttunut siinä ajassa aika paljon. Esimerkiksi vanha asuinalueeni Kastelli olin minun nuoruudessani keskiluokan asuinalue. Nyt kun käy iltakävelyllä, niin takapihoilla olevista autoista päätellen se on nykyään ylemmän keskiluokan alue. Jos muutaisin takaisin Ouluun, niin muuttaisin muualle kuin Kastelliin. Pitäisi aikakin kokeilla jotain muuta aluetta.

Mutta vaimokin on tuollainen etelän pelle, siis kotoisin Uudeltamaalta. Mitenkähän hän viihtyisi siellä? Jää nähtäväksi, sillä jos aion nykyisenlaisissa hommissa pysyä, niin on pysyttävä täällä pääkaupunkiseudulla. Mikäs täällä on ollessa ja ei tupoja tehdä Oulusta. (Mitähän mulla on tupon kanssa todella tekemistä? Sekin jään nähtäväksi...)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Yhden luukun periaatteella kohtuutta ja oikeudenmukaisuutta ihmisille

Yksi luottamustehtävistäni Espoossa on yksilöasiainjaoston puheenjohtajuus. Jaostossa käsittelemme parin viikon välein kuntalaisten tekemiä valituksia saamiinsa etuus- tai palvelupäätöksiin. Pääasiassa asiat liittyvät kuljetustukiin, omaishoidon tukiin ja toimeentulotukeen. Tämä tehtävä tuli minulle – kuten politiikassa usein – pyytämättä ja yllätyksenä, mutta on osoittautunut yllättävän opettavaiseksi ja mielenkiintoiseksi. Käsiteltävät asiat ovat toivottavasti opettaneet myös nöyryyttä, sillä niin vaikeita tilanteita ihmisillä on verrattuna omaan tilanteeseeni. Toimeentulotukea koskevissa päätöksissä jaostomme on harvoin muuttanut virkamiesten päätöksiä. Suuri osa valituksista on tehty siksi, että valittaja ei ole ymmärtänyt, miten hänen toimeentulotukensa on laskettu ja mitkä tulot miltäkin ajalta on otettu huomioon. Näppituntumalla eniten valituksia aiheuttaa se, että ihmiset eivät hahmota minkä kuukauden tuloksia omat tulot lasketaan. Tarvetta neuvonnalle ja opastukselle on.

Lommila, Lommila, Lommila

Espoon kaupunginvaltuustossa käsiteltiin tänään Karvasmäki, Lommila, asemakaavan muutoksen hyväksymistä. Lyhyesti kyse on siitä, että Espoon kaupunginhallitus otti ja muutti kaupunginsuunnitelulautakunnan päätöstä ns. Lommilan kaavasta. Kaupunginsuunnittelulautakunta oli linjannut, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määräksi 4000 kerrosneliömetriä. Eli että kauppakeskukseen ei tule Citymarkettia ja Prismaa. Nyt valtuustossa Jaana Leppäkorpi teki palautusesityksen, että "asemakaavan muutos palautetaan uudelleen valmisteltavaksi siten, että kaavamääräyksillä rajataan päivittäistavarakaupan määrä 4000 kerrosneliömetriin". Ehkä hieman yllättäen valtuusto palautti asian uudelleen valmisteltavaksi. YES. Tämä oli Jaanalle hieno päätös hänen valtuustouralleen. Meille demareille jää iso aukko täytettäväksi kaupunginsuunnitteluasioissa Jaanan lähdön myötä. Minunkin piti mennä vastustamaaan Lommilan suunnitelmaa ja valmistelin kiireessä oheisen puheen. Timo

Valta kuuluu valtuustolle – Espoossakin

Kansalaisia pelotellaan. Aamun Hesarissa julistetaan isoilla otsikoilla, että Espoon kaupunki aloittaa säästötoimenpiteet, koska verotulot ovat vähentyneet merkittävästi. Näin varmasti on, mutta huvittavinta, tai oikeastaan raivostuttavinta, jutussa oli Espoon rahoitusjohtajan kommentti, että toivottavasti kunnallisveron korotuksesta ei edes keskustella. Wroongg! Tässä tilanteessa – jos ja kun säästöjä aletaan miettiä – Espoossa täytyy keskustella kaikista mahdollisista vaihtoehdoista. Niin palvelujen leikkaamisesta, lainanottamisesta, veronkorotuksista tai asiakasmaksujen nostamisesta. Minä en ainakaan näillä tiedoilla ole valmis leikkaamaan Espoon palveluista. Viime lama opetti, että palvelutasoa on erittäni vaikea nostaa entiselle tasolle. Taloudellinen taantuma lisää melko varmasti palvelutarvetta myös Espoossa, joten meidän on varauduttava myös palveluiden kysynnän kasvuun. Olen siis valmis harkitsemaan kunnallisveroprosentin nostoa. Eli eipä hättäillä, vaan mietitään eri v