keskiviikkona, tammikuuta 03, 2007

Oulun kaipuu?

Edellisessä viestissäni valittelin Espoon olevan autokaupunki. Onhan se, mutta Oulu se vasta autokaupunki on. Siellä julkisen liikenteen vuorot ovat sen verran harvoja, että niitä käyttämällä on hankala ehtiä paikasta toiseen kohtuu ajassa. Siksi töihin, kauppaan ja harrastuksiin ajellaan autolla. Mikäs on ajaessa, kun ruuhkia ei ole. Samalla tulee lisää saasteita, enkä pääse tulevina vuosina hiihtämään Oulussa käydessäni, kun ilmasto lämpenee. Vähän kärjistetäen. Oululaiset ovat kyllä kovia polkemaan pyörällä, joten se olkoon heille plussaksi.

Pointtini on se, että autoilun haittapuolia ei ehkä itse huomaa oikeastaan muuallla kuin isoimmissa kaupungeissa. Pääkaupunkiseudulla jokainen autoilija tajuaa ruuhkissa jonotellessaan, että jokin mättää ja että nämä pakokaasut eivät voi olla hyväksi ympäristölle. Siellä missä ruuhkia ei ole, voi ajella rauhassa ilman ruuhkia ja kukapa silloin ilmastoa ajattelee. Eihän minulla maan matosella ole mitään todellista tekemistä ilmastomuutoksen kanssa! Se on se teollisuus ja ne kiinalaiset jotka saastuttaa, en minä.

Jos palataan taas saarnaamisesta otsikon mukaiseen aiheeseen. Tuli Oulussa käydessäni pohdittua, että millaista olisi asua Oulussa. Mitenkähän sitä siellä viihtyisi? Olen asunut Oulussa yli 20 vuotta, mutta en koskaan omassa asunnossa. Miltähän tuntuisi asua siellä perheen kanssa? Ostaisi omakotitalon (vanhan, kyllä ne uudemmat maksaa sielläkin liikaan meidän tuloille), polkisi pyörällä töihin ja kävisi Kärppä-peleissä. Alkaisikohan Oulu kuitenkin sitten ärsyttää? Olen ollut kuitenkin poissa jo melkein 12 vuotta ja kaupunki on muuttunut siinä ajassa aika paljon. Esimerkiksi vanha asuinalueeni Kastelli olin minun nuoruudessani keskiluokan asuinalue. Nyt kun käy iltakävelyllä, niin takapihoilla olevista autoista päätellen se on nykyään ylemmän keskiluokan alue. Jos muutaisin takaisin Ouluun, niin muuttaisin muualle kuin Kastelliin. Pitäisi aikakin kokeilla jotain muuta aluetta.

Mutta vaimokin on tuollainen etelän pelle, siis kotoisin Uudeltamaalta. Mitenkähän hän viihtyisi siellä? Jää nähtäväksi, sillä jos aion nykyisenlaisissa hommissa pysyä, niin on pysyttävä täällä pääkaupunkiseudulla. Mikäs täällä on ollessa ja ei tupoja tehdä Oulusta. (Mitähän mulla on tupon kanssa todella tekemistä? Sekin jään nähtäväksi...)

Ei kommentteja: